Publiceren in Wonderkamer
Schrijf mee!
Wonderkamer biedt de mogelijkheid aan wetenschapshistorici om hun werk voor het brede publiek te ontsluiten. Daarbij kan het gaan om een artikel (van maximaal 2500 woorden), maar de redactie staat ook open voor fotoreportages, interviews, korte beschrijvingen van een object, afbeelding of archiefstuk, en voor andere, creatieve voorstellen.
Stuur een korte ‘pitch’ naar de redactie waarin je voorstel beschrijft. Probeer daarin naar voren te halen wat jouw stuk interessant maakt voor de (algemene) lezer. We verwachten een korte tekst die ons overtuigt van jouw verhaal. Hieronder twee voorbeelden:
De eendenbekparadox: Het vaginaspeculum en de medicalisering van de menopauze
Het vaginaspeculum, beter bekend als de eendenbek, is een paradoxaal instrument. Een redder van vrouwenlevens, want het speculum is onontbeerlijk bij het opsporen van ernstige ziektes zoals baarmoederhalskanker. Maar de geschiedenis laat ook zien dat vrouwen het instrument haatten. En niet alleen door het ongemak van de koude ijzers.
De spreidstand van de ooievaar: postkolonialisme en natuurbescherming
In de jaren tachtig verspreidden Europese natuurbeschermingsorganisaties folders en posters om Afrikanen te leren hoe ze de ooievaar konden beschermen. Ironisch, als je weet dat tegelijkertijd Europese landbouwprojecten een grote bedreiging vormden voor de iconische vogel.
Lees voor je begint met schrijven de instructie voor auteurs.
Concrete voorbeelden
Hier vind je enkele goede voorbeelden ter inspiratie:
- Een “klassiek” artikel telt maximaal 2500 woorden en begint met de pointe van het stuk. pdf
- In de “Ergens in”-rubriek belichten we episodes uit de wetenschapsgeschiedenis die zich afspeelden op onverwachte plaatsen. Zo kun je in Wonderkamer 4 lezen over hoe in een woonhuis in Woubrugge innovatieve hartkleppen in elkaar werden gezet: pdf
- We schenken ook aandacht ook boeken, podcasts, tentoonstellingen en andere leuke dingen, zoals in deze essay review van het Londense Vagina Museum in ons kutnummer (Wonderkamer 6): pdf
- Kan je een hele geschiedenis vertellen aan de hand van één object? Misschien kan je dan onze opener verzorgen: pdf
- Misschien is een foto- of beeldreportage wel een idee? Hier vind je een mooi voorbeeld (uit Wonderkamer 4): pdf
- Altijd al jouw wetenschapshistorische held(in) willen interviewen? Doe het voor ons! pdf
- Nog andere ideeën? Stel ze ons voor!
Stuur je voorstel, of eventuele vragen naar: gewinamagazine@gmail.com